velOARh 3.0 • la Palatul Cantacuzino din Florești

140.00 lei
Per person

În plină vară, vă invităm să explorăm împreună potecile umbroase ale Domeniului Cantacuzino de la Florești, descoperind alături de arhitecți și peisagiști secretele Micului Trianon și ale grădinii istorice ce-l înconjoară. După o vânătoare de comori pe două roți, vom prânzi în tihnă și ne vom desfăta simțurile cu produse proaspete de la stâna de pe domeniu. 

 

Ora de întâlnire: 10:00

Cum ajungi la Domeniul Cantacuzino?

  • cu autoturismul propriu, pe DN1 și apoi pe DC 111
  • cu trenul, cu oprire la stația Florești Prahova, situată în imediata apropiere a domeniului

Încurajăm participanții să vină cu bicicletele proprii și cu echipament de protecție adecvat. La cerere, putem pune la dispoziție contra-cost biciclete MTB, Cross sau electrice și căști de protecție (40 lei/bicicletă).

Copiii cu vârstă de până la 12 ani beneficiază de gratuitate.


1

Tur ghidat al „Micului Trianon”

10:15 - 11:15

Ne începem periplul pe domeniu (cum altfel?) printr-un tur ghidat al „Micului Trianon”, astăzi emblema domeniului. Aflăm povestea „Nababului” Gheorghe Grigore Cantacuzino, a arhitecților și a personalului angajat în ridicarea edificiului, precum şi pe cea a motivelor construirii palatului, respectiv a cauzelor declinului său. Descoperim câteva dintre secretele „trăiniciei” edificiului și povestim împreună cu reprezentanții Fundației Cantacuzino Florești despre planurile de readucere la viață a întregului domeniu. 

2

Plimbare cu bicicletele prin grădina istorică

11:30-12:30

Explorăm, pe două roți, una dintre cele mai vechi și mai complexe grădini private din sudul României. Ghid ne va fi Alexandru Mexi, peisagist pasionat de istoria grădinilor și de restaurarea parcurilor de patrimoniu. Cercetător și master în studii culturale, Alexandru a publicat un volum monografic intitulat „Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural”, iar ulterior a coordonat două volume colective dedicate patrimoniului cultural și peisager din România: „Prin parcuri publice din sudul României” și „Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor”.

Foto: Antonio Gherdan
3

Prânz neaoș cu produse de la stână

12:45 - 15:00

Încheiem vizita în apropierea bisericii de secol XIX, ridicată pe temelia celei vechi construite de vornicul Grigore Cantacuzino, cu un prânz pregătit local. Din meniu nu vor lipsi mămăliguța la ceaun și brânzeturile de la stâna de pe domeniu. 

Foto: Antonio Gherdan

Round trip total distance