Transilvania altfel

Ne aventurăm pe căile nebătătorite ale Transilvaniei, pentru a descoperi câteva reședințe nobiliare mai puțin cunoscute, dar nu mai puțin interesante pentru consumatorii de cultură și iubitorii de arhitectură istorică. Turul ne poartă prin zonele de graniță ale Ardealului, la reședințe rurale pitorești din secuime, dar și de pe plaiuri bistrițene și someșene. Călătoria este „asezonată” cu popasuri urbane la Târgu Mureș, Bistrița și Cluj-Napoca, rezultând o experiență integrată castle break – city break, ca dualitate culturală între rural și urban.

Plecare: București
Durata: 3 Zile
Data: 15-17 septembrie
Încheiere inscrieri: 7 septembrie
Data limită achitare avans: 10 septembrie

Traseu: București → Micloşoara → Tălişoara → Vârghiş → Târgu Mureş → Comlod → Herina → Bistriţa → Arcalia → Cluj-Napoca → Sâncrai → Aiud → București

Contribuție: 475 lei

 

Ziua 1: București → Micloşoara → Tălişoara → Vârghiş → Târgu Mureş

 

Castelul Daniel, Vârghiș | Sursă: Arhiva Asociației ARCHE

6:30 Oră estimată pentru plecarea din Bucureşti

Micloşoara. Vizităm castelul Kálnoky și Muzeul Vieții Transilvănene, amenajat în încăperile acestuia.

Proaspăt pătrunși pe „tărâm secuiesc”, poposim pentru început la Micloșoara, unde luăm contact cu o reședință nobiliară tipică pentru arhitectura rezidențială a grofilor locali. Aflat sub îngrijirea The Kalnoky Foundation in Transylvania, castelul a fost deschis pentru prima dată publicului în primăvara acestui an, după finalizarea lucrărilor de restaurare începute în 2015.

 

Tălişoara. Vizităm Castelul Daniel.

Ne continuăm periplul către Tălișoara, unde vizităm una dintre numeroasele reședințe ale familiei nobiliare Daniel. Tălișoara este locul unde s-a implementat unul dintre cele mai cunoscute proiecte de revitalizare a unui castel transilvănean, imobilul având, în prezent, funcțiunea de hotel boutique. Savurăm prânzul în curtea castelului și aflăm, printre altele, despre ce presupune transformarea unei clădiri vechi de 350 de ani într-o atracție turistică.

Vârghiş. Vizităm un al doilea Castel Daniel. 

La „o aruncătură de băț” de Tălișoara este comuna Vârghiș – reședința „de bază” a aceleiași familii Daniel, unde vom descoperi un „castel nobiliar” într-o stilistică predominant renascentistă, caracteristică zonei, de această dată cu accente decorative în stil baroc.

Târgu Mureș. Cazare. Timp liber.

 

Ziua 2: Târgu Mureş → Comlod → Herina → Bistriţa → Arcalia → Cluj-Napoca

Biserica evanghelică benedictină, Herina | Sursă: Arhiva Asociației ARCHE

Mic dejun. Plecare spre Țara Bistriței.

Comlod. Vizităm castelul Wesselenyi–Teleki.

Avansând înspre Bistrița, ne abatem puțin de la „drumul mare”, pentru a gusta un pic din romantismul unei reședințe nobiliare baroce „de țară”, (aproape) părăsită și ruinată.

 

Herina. Vizităm biserica evanghelică benedictină.

În satul Herina, în vârful unei coline, vom fi impresionați să descoperim unul dintre cele mai importante și mai vechi exemple de arhitectură romanică din țară: o bazilică sveltă și singuratică, ridicată la jumătatea secolului al XIII-lea, și care și-a păstrat aspectul aproape nealterat până astăzi.

Bistrița. Facem un tur al orașului și luăm masa de prânz.

Descoperim la pas această bijuterie ascunsă a Transilvaniei, ne plimbăm pe străduțele orașului vechi, iar în piața centrală admirăm unul dintre cele mai semnificative ansambluri urbane de inspirație renascentistă din Transilvania. Pentru că nu putem pleca de aici prea repede, luăm masa de prânz în acest mic oraș-muzeu.

Arcalia. Vizităm castelul Bethlen și parcul dendrologic.

Probabil unul dintre cele mai „excentrice” și mai atipice castele pe care vi le propunem în context cultural transilvănean, castelul de la Arcalia prezintă un stil arhitectural de inspirație mauro-bizantină și o stilistică cel puțin „discutabilă’’ conform standardelor actuale. Unul dintre primele castele restaurate din zonă, fosta reședință Bethlen găzduiește în momentul de față Centrul Regional al Francofoniei din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca. Cazare. Timp liber.

 Castelul de la Arcalia | Sursă: Arhivă Asociația ARCHE

Ziua 3: Cluj-Napoca → Sâncrai → Aiud → București

Mic dejun. Plecare spre București.

Sâncrai. Vizităm Centrul cultural de la Sâncrai. 

În comuna Sâncrai de lângă Aiud, pe final de călătorie, poposim la una dintre cele mai frumoase și mai pitorești reședințe nobiliare extraurbane din Transilvania: un castel al familiei Banffy, proaspăt restaurat și transformat în spațiu muzeal. Îi aflăm istoria şi perspectivele de viitor.

 

Aiud. Degustare de vinuri şi masă.

Încheiem turul cu o masă vânătorească şi cu vinuri premiate. Parol!

22:30 Oră estimată pentru sosirea în București.

 Centrul cultural de la Sâncrai | Sursă: arhiva Asociației ARCHE

 

Comentarii

Lasă un răspuns