13 Octombrie
Dată plecare
3 h 30
Durată
6
Obiective
București
Plecare din

Turul pietonal pe care vi-l propunem încearcă să ofere o imagine asupra contribuţiei aromânilor la arhitectura Bucureştilor. Veţi putea vedea biserici, locuinţe, hoteluri, clădiri simbol ale oraşului, proiectate, construite sau refăcute de aromâni celebri, cum ar fi Theodor Aman, Arghir Culina, Constantin Iotzu, Constantin Joja şi Gheorghe  Simotta. 

***

Ghidul dvs în acest tur va fi conf. dr. al Facultății de Matematică si Informatică a Universității din București, Alexandru Gica, pasionat de istoria aromânilor, bursier la Colegiul Noua Europă în perioada 2008-2010. În cadrul acestui program a tipărit lucrarea „The recent history of the Aromanians from Romania” (in New Europe College Yearbook 2008-2009). Alexandru este autorul lucrării „Contribuția aromânilor la arhitectura Bucureștiului”, Editura Societății Culturale Aromâne, 2012 (proiect finanțat de Uniunea Arhitectilor din Romania).


Toate locurile sunt ocupate


Tur pietonal

Loc de întâlnire: Biserica Icoanei

TRASEU: Casa Yotsu → Mănăstirea Darvari → Hotel Scala → Hotel Ambasador → Hotel Lido → Muzeul Theodor Aman → Hotel Union → Hotel Negoiu → Hotel Capitol → Hotel Capșa → Hotel Cișmigiu → Institutul Magistraturii → Casa Leonte → Imobilul de societate de asigurare Dacia Romana → Cartierul Stavropoleos → Banca Națională → Crama Domnească → Curtea Veche → Hanul lui Manuc → Palatul Patriarhiei → Casa arhitectului Gheorghe Simotta → Casa Costa-Foru

Turul este organizat de Castle Break în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână

Ne întâlnim într-unul din cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului, cartierul Icoanei, un loc liniștit în care vom putea admira arhitectura în stil neoromânesc, cel mai amplu patrimoniu dat de România culturii mondiale. Începem traseul la biserica Icoanei și ne apropiem de multe dintre clădirile simbol are capitalei, ce au avut ca arhitecți, proprietari, ingineri sau restauratori pe importanți aromâni.

Sursa foto: Iulian Toma

Primele obiective sunt cele proiectate de arhitectul Gheorghe Simotta, născut 1891 în Munții Pindului, în satul Vlaho-Clisura, discipol al manierei neo-românești, dezvoltând un stil personal de rezonanță balcanică, cu influențe din arta decorativă bizantină. Simotta a fost invitat la facultatea de Arhitectură din București, unde a ajuns profesor titular vreme de 30 de ani, la catedra de “Desen Ornamental și Academic”.

Mergem mai departe, la început de secol XX, unde întâlnim operele arhitectului Arghir Culina (născut în Gramos, Grecia), și anume cele mai renumite hoteluri din București, câteva dintre ele fiind Ambasador, Capitol, Cișmigiu (în colaborare cu inginerul aromân Nicolae Nacu Pissiota, proprietarul clădirii), Opera, Union, Negoiu, Splendid Parc, Splendid Paris și altele. Culina a fost o personalitate importantă pentru evoluția stilului arhitectural al secolului XX, abordând de-a lungul vieții stilul eclectic, neo-românesc și art-deco.

Sursa foto: Arh. Andrei Mărgulescu

Povestim apoi despre un alt arhitect aromân, unul din reprezentanții semnificativi ai stilului neo-românesc. Constantin Iotzu s-a născut în 1884 în Crușova, Macedonia, fiind ulterior, după finalizarea studiilor de arhitectură, profesor și decan al Școlii de Arhitectură din București, pe atunci inclusă în Politehnică.

Spre finalul traseului ne bucurăm de povești despre viața și cariera arhitectului Constantin Joja, care în anul 1962 este ales să conducă comisia formată din specialiști care vor lucra la sistematizarea/refacerea zonei de centru vechi a Bucureștiului, ca urmare a escavărilor ce au scos la iveală zidurile Palatului Domnesc. Joja a izbutit în această perioadă să restaureze importante clădiri din centrul vechi cum ar fi Hanul lui Manuc, Hanul cu Tei, Casa domnească de la Curtea Veche, etc.

Sursa foto: Tudor Neamțu

Societatea Culturală Aromână este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, apolitică, cu caracter cultural şi social, care activează din anul 1999. Principala misiune a ong-ului este de a studia, promova şi transmite viitoarelor generaţii cultura tradiţională armânească în ţară, în lume şi în toate formele ei; stimularea spiritului comunitar şi promovarea identităţii aromâne. Pe de altă parte, se urmăreşte asumarea responsabilităţii şi competenţei pentru păstrarea şi exprimarea valorilor culturale aromâne implicând în acest proces autorităţile locale şi centrale, societatea civilă, comunitatea armânească. Încurajarea şi sprijinirea tinerilor pentru cunoaşterea şi continuarea tradiţiilor şi includerea lor în circuitul de valori europene în dialog cu celelalte culturi într-un climat de cunoaştere şi toleranţa este un alt deziderat al asociaţiei noastre.

Durata turului: 3:30 h (14:30 – 18:00)

Turul include apă, vin, lâcumi, nibirbe/năut prăjit și pită/plăcintă tradițional armânească

COST

Prețul experienței: 30 lei

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 12 Octombrie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS cât mai curând după înscriere
PREȚUL INCLUDE
Ghid însoțitor
apă, vin, plăcintă tradițională
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ