16 August
Dată plecare
3 Zile
Durată
6
Obiective
București
Plecare din

În Transilvania, influențele vestice şi cele orientale au dat naştere unei culturi aparte. Turul ne invită să descoperim locurile aparţinând diverselor etnii, culturi şi confesiuni transilvănene, fără însă a-şi propune cuprinderea în mod exhaustiv a acestora. Aici, peste munți, vom întâlni oameni dedicați reconstruirii identității locale și revitalizării patrimoniului, fie el construit, mobil sau imaterial. Elementul central al turului este Roşia Montană, localitatea propusă pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO. Unicitatea vizitei stă în experimentarea peisajului cultural, poate mai valoros decât aurul însuși, alături de cei care îl alcătuiesc.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Cincșor → Cârța → Sibiu → Apoș→ Alțâna → Blaj → Alba Iulia → Roşia Montană → București

Ziua 1

București → Cincșor → Cârța → Sibiu

Obiectiv 1

Cincșor

Vizităm Casa și Școala Parohială

De îndată ce trecem în „Țara de dincolo de munți”, poposim într-un sat tipic săsesc pentru a prânzi ardelenește și a asculta povestea revitalizării patrimoniului local. Alături de prietenii de la Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor, vizităm biserica fortificată, vechea Școală Parohială (construită într-un stil Art Nouveau adaptat contextului local), dar și Casa Parohială de secol XVI, astăzi transformate în centre culturale și redate circuitului economic și turistic.

Obiectiv 2

Cârța

Vizităm Biserica Cisterciană

Vizităm ruinele singurei abații cisterciene din Transilvania, ridicată de ordinul călugăresc francez în vremea în care goticul abia începea să se impună ca stil.

Sursa foto: Antonio Gherdan

Cazare

Sibiu

Ne retragem în burgul transilvan și ne bucurăm de ultimele raze de soare pentru explorarea liberă a orașului. Cazare și timp liber.

Ziua 2

Sibiu → Apoș→ Alțâna → Blaj → Alba Iulia

Obiectiv 3

Apoș

Vizităm țiglărie tradițională

Într-un sat aflat cu secole în urmă în posesia ordinului cistercian, descoperim secretele producerii țiglei artizanale direct de la cei care au revitalizat acest meșteșug.

Obiectiv 4

Alțâna

Vizităm Muzeul interetnic al Văii Hârtibaciului

Prânzim neaoș împreună cu prietenii de la Asociația Monumentum. Apoi, descoperim o colecție inedită de bunuri culturale aparţinând etniilor româneşti, săseşti, ungureşti şi rromilor, adunate cu drag de-a lungul anilor în Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului.

Obiectiv 5

Blaj

Vizităm Palatul Culturii.

autor: Europa Nostra

Ne oprim la Blaj, vechi centru ideologic al intelectualității românești din Transilvania și leagăn al Școlii Ardelene. În mica urbe, cunoscută (nu întâmplător) drept „Mica Romă”, vizităm un model de restaurare de succes – clădirea interbelică a Palatului Cultural. În 2017, imobilul a fost declarat câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului.

Cazare

Cazare în Alba Iulia

Program liber.

La ceas de seară, ne recuperăm puterile în „Cealaltă Capitală” și ne bucurăm de timp liber și poate chiar o plimbare prin Cetatea Alba Carolina.

Ziua 3

Alba Iulia → Roşia Montană → București

Obiectiv 6

Roşia Montană

Petrecem restul zilei în Roşia Montană pentru a-i descoperi frumuseţea pe îndelete.

Descoperim caracterul multietnic şi multiconfesional al satului blocat în dezvoltarea sa de la rural la urban şi aflăm despre eforturile întreprinse de comunitate și de societatea civilă pentru revitalizarea zonei.

Facem un tur al satului și coborâm în galeriile romane pentru a explora tunelele săpate cu dalta şi cu ciocanul în urmă cu aproape 2000 de ani. Pentru că explorarea frumuseţii locului trebuie făcută prin toate simţurile noastre, localnicii ne vor dezvălui la masa de prânz şi câteva din secretele bucătăriei roşiene.

Sosire estimată în București în jurul orei 21:30

COST

Prețul experienței: 650 lei

 

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 15 August
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS cât mai curând după înscriere
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local  2 nopţi de cazare şi mic dejun inclus
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Mesele de prânz, și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ