19 Mai
Dată plecare
2 Zile
Durată
6
Obiective
București
Plecare din

Ca mare fief boieresc pentru secole de-a rândul, Craiova (Cetatea Băniei) a concentrat și a coagulat, în apropierea sa, o foarte bogată și valoroasă arhitectură rezidențială de statut, aferentă boierilor și aristocraților vremii. Cu mici excepții, fiecare localitate de pe o rază de cca. 50-100km de Craiova a cunoscut câte un conac. Printre rămășițele acestei lumi demult apuse, în zona Olteniei de Sud mai supraviețuiesc o serie de vechi reședințe boierești, dintre care se remarcă o categorie aparte: palatele în stil eclectic de inspirație franceză, construite pentru diverși reprezentanți ai „clasei burghezo-moșierești” în jurul anului 1900, în cuprinsul unei perioade de cca. 40-50 ani de relativă pace și prosperitate ce este adesea cunoscută (tot pe filieră franceză) sub denumirea de „la belle epoque”. Așadar, vă invităm la o incursiune de weekend în Oltenia Belle Epoque, unde veți avea ocazia să descoperiți o fațetă mai puțin cunoscută a Olteniei, prea puțin promovată, dar care promitem că vă va surpinde plăcut.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Padea → Malu Mare → Craiova → Calafat → Cetate → Obârșia de Câmp → București

Ziua 1

București → Padea → Malu Mare → Craiova

 
Obiectiv 1

Padea

Vizităm conacul Popp-Popeci, şi luăm masa de prânz în curtea domeniului.

Odată trecuți Oltul și ajunși (tehnic vorbind) în Oltenia, facem primul popas pe un deal din lunca „Jiului de Jos”, în localitatea doljeană Padea. Acolo, avem bucuria de a repera primul palat à la française al turului: conacul bancherului N.N. Popp, construit după planurile unuia dintre cei mai prolifici și mai de seamă arhitecți români ai stilului eclectic de școală franceză, anume Ion Dimitrie Berindei. Recent restaurat și introdus într-un circuit de vizitare în regim special, conacul de la Padea ne va primi la pachet cu un prânz aristocrat, în curtea conacului.

Obiectiv 2

Malu Mare

Facem o scurtă oprire la conacul Bebe Poenaru.

În drum spre Craiova, ne este dificil să trecem cu vederea silueta unui impunător conac aflat „la drumul mare”. Din păcate, conacul ce a aparținut magistratului Constantin (Bebe) Poenaru nu a avut parte de soarta fericită a celui de la Padea, aflându-se în momentul de față într-o stare de semi-ruină și semi-abandon. Moștenitorii au însă planuri serioase de restaurare. Ne putem imagina conacul revenit la viață?

Obiectiv 3

Craiova

Vizităm Palatul Jean Mihail (Muzeul de Artă Craiova) și apoi continuăm cu un tur pietonal prin „Cetatea Băniei”. După care ne odihnim la cazare.

autor: Dragoş Andreescu

Ajungem relativ devreme la Craiova, astfel încât să putem vizita Muzeul de Artă în cadrul orelor de program. Una dintre clădirile emblematice ale Craiovei și probabil cea mai reprezentativă reședință a aristocrației din Oltenia, actuala clădire a muzeului a fost construită inițial ca reședință particulară, la comanda unuia dintre cei mai bogați moșieri ai epocii: omul politic conservator Dinu Mihail. Arhitect este franczeul Paul Gottereau, nimeni altul decât arhitectul Curții Regale a României. După stabilirea reperului arhitectural principal al serii și al întregului tur (palatul Mihail), finalizăm ziua printr-un tur ghidat pe străzile Craiovei, unde vom putea admira (printre altele) una dintre cele mai bogate „colecții” de case boierești din țară.

Ziua 2

Craiova → Calafat → Cetate → Obârșia de Câmp → București

 
Obiectiv 4

Calafat

Vizităm Palatul Marincu.

Micul port la Dunăre ascunde mai multe comori arhitecturale, printre care și un frumos palat în deja familiarul stil eclectic de școală franceză, specific zonei și perioadei. Surprinzător sau nu, arhitect este același Paul Gottereau, pe care l-am întâlnit deja la palatul Jean Mihail din Craiova.
Construit pentru familia boierească Marincu, somptuosul palat adăpostește momentan Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat.

Obiectiv 5

Cetate

Vizităm Port Cultural Cetate, degustăm vinul lui Dinescu, și luăm masa de
prânz pe malul Dunării.

Despre Portul Cultural Cetate, cel mai bine ne vorbeşte Mircea Dinescu, cel care l-a şi creat, şi care ne garantează că „la toate evenimentele şi întîmplările artistice de la Cetate vor participa, cum au participat şi pînă acum, pădurile din jur, Dunărea, vrăbiile şi ciorile – mari amatoare de
cultură”. Vom degusta cu această ocazie Vinul lui Dinescu, şi vom servi o masă de prânz preparată după reţetele aceluiași poet Dinescu.

Obiectiv 6

Obârșia de Câmp

Vizităm palatul Pleșia.

La o „aruncătură de băț” de oaza de cultură a lui Dinescu, ultima oprire a zilei se afirmă ca (probabil) cea mai mare surpriză a turului: un palat desprins parcă de pe Valea Loarei, cocoțat singuratic pe un deal, în mijlocul comunei Obârșia de Câmp din jud. Mehedinți. Regăsim aici
numele familiei boierești Pleșia, deja reperată la Craiova, în chiar două cazuri. Impozantul chateau mehedințean nu este însă fructificat din punct de vedere funcțional, dar frumusețea și povestea sa merită fără îndoială atenția noastră, și a multor altora.

 

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 4 Mai
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS 6 Mai
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local Cazare hotel 3* și mic dejun
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Masa de prânz, degustarea de vin și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ