400lei
de persoană
19 Octombrie
Dată plecare
2 Zile
Durată
5
Obiective
București
Plecare din

Craiova – Cetatea Băniei…finanțele țării…capitala „Valahiei Mici”…Craiova Felix…(la un moment dat) al doilea oraș din țară, după București, ca număr de monumente istorice…Un oraș cu un patrimoniu arhitectural fabulos, dar prea puțin cunoscut, rareori conștientizat, și adesea slab promovat…O colecție amplă și impresionantă de mari „palate” urbane, impozante sedii de instituții și de școli, biserici, hoteluri, case negustorești, case boierești…Dintre toate acestea, o categorie aparte atrage atenția în mod special. Este vorba despre așa-numitele „case boierești” – reședințe de statut ale elitelor istorice, construite în preajma anului 1900 într-o stilistică predominant eclectică, de inspirație franceză. Atât în Craiova, cât și în preajma Craiovei, aceste case boierești, palate și conace „evoluează” astăzi în rolul de martori tăcuți ai unor vremuri excepționale. Este ceea ce francezii au numit „la Belle Époque”, iar craiovenii „Craiova Felix”. Dar ce reminiscențe ale acestei „epoci frumoase” mai putem încă identifica (și admira) în Craiova și în împrejurimile sale, acum, în contemporaneitate? Urmează să aflăm…


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Craiova → Calafat → Segarcea → București

Ziua 1

București → Craiova → Calafat → Craiova

Prânz

Craiova

Luăm masa de prânz într-una dintre cele mai frumos restaurate case boierești ale Craiovei.

Proaspăt ajunși în Bănie, intrăm direct în nucleul tematic al turului, printr-un prânz timpuriu într-o casă boierească „à la française”. Nu, nucleul tematic al turului nu este gastronomia, ci arhitectura rezidențială „Belle Époque”! Dar se întâmplă ca, în ultimii ani, numeroase case boierești din Craiova să fi fost restaurate și transformate în restaurante. Deci: o asociere de bun augur între patrimoniu și apetit. Bon appétit!

Sursă foto: Monumentalist
Obiectiv 1

Craiova

Facem o scurtă plimbare pe aleile din Parcul Romanescu.

Suntem în cea de-a doua jumătate a toamnei, iar coroanele arborilor au devenit foarte fotogenice, exhibând o stilistică multicoloră…îi putem spune „eclectică”. Astfel, ne este dificil să ignorăm existența, în Craiova, a unuia dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din țară și din Europa – un parc în stil romantic, cu alei „ondulate” și teren ușor accidentat, în care arborii ascund diverse pavilioane, un lac, un pârâu, un castel, un pod suspendat, o vilă, un chioșc de fanfară, etc. Este Parcul Romanescu, monument istoric și el – chiar dacă nu-i clădire! Acest parc romantic, proiectat de către arhitectul peisagist Redont (un francez, un fleac!), a fost fericitul câștigător al medaliei de aur  la Expoziția Universală de la Paris, din anul 1900! Nu-i puțin lucru să fii numărul 1 la Paris, nu?

Sursă foto: Monumentalist
Obiectiv 2

Calafat

Vizităm Palatul Marincu, actualmente Muzeul de Artă și Etnografie Calafat.

După această „avant-première” a Craiovei, ieșim „la câmp”, „pe moșie”, căutând sursele avuției Craiovei din perioada Belle Époque. Ele încă mai supraviețuiesc, uneori timid, cum se întâmplă de exemplu pe drumul dintre Craiova și portul dunărean Calafat (centru important, în epocă, al comerțului fluvial cu grâne). Odată ajunși la Calafat, în peisajul preponderent provincial al acestui dealtfel mic port dunărean aflat vis-à-vis de Vidin, obiectivul nostru principal (palatul Marincu) este o adevărată „apariție”! Mare, impozant, și fastuos decorat (cu motive preponderent clasiciste, baroce, rococo, Art Nouveau, dar și maure!), actualul muzeu este o bijuterie a academismului francez în arhitectură (așa-numitul stil Beaux-Arts). În afară de palat, Calafatul mai păstrează dealtfel și alte indicii ale momentului său de glorie din preajma anului 1900, când comerțul cu grâne pe Dunăre era în mare vervă. Le putem oare repera?

Sursă foto: Monumentalist
Obiectiv 3

Galicea Mare

Vizităm Crama Galicea Mare.

Ieșind din nou „la drumul mare”, între Craiova și Calafat, nu ne poate trece drept neobservată silueta unui turn în stil aparent toscan, asociat unei construcții în stil industrial „fin du siècle”. Este clădirea cramei lui George Valentin Bibescu (sau, poate, Bibesco?) de la Galicea Mare. O construcție eclectică interesantă…O cercetăm! 

Sursă foto: Monumentalist
Cazare

Craiova

Cazare și timp liber

Soarele a apus, culorile toamnei s-au stins…Ziua s-a terminat…Obosiți probabil, ne retragem la un hotel aflat în „plină zonă boierească”, în compania unor vecini „eclectici”.

Ziua 2

Craiova → Segarcea → București

Tur pietonal

Craiova

Craiova – tur pietonal, presărat cu niscaiva vizite de interior.

Parcurgem zona centrală a orașului și vizităm (la interior) Palatul Administrativ (actuala prefectură a județului), Palatul Băncii Comerțului (actuala primărie a orașului) și Palatul Mihail (actual Muzeu de Artă). 

Centrul de greutate al turului este (fără doar și poate) zona centrală a Craiovei, căreia îi dedicăm prima jumătate a zilei de duminică. Turul pietonal ne poartă pe unele dintre cele mai frumoase străzi ale orașului, unde ne putem bucura de o serie de fațade și de volume plăcute ochiului iubitor de frumos. Uneori, accedem însă și în spatele scenei, „dincolo de fațade”, în spatele ușilor…vizitând interioarele unora dintre cele mai frumoase monumente ale orașului, cum ar fi Palatul Administrativ (prefectura), Palatul Băncii Comerțului (primăria), sau Palatul Mihail (Muzeul de Artă). Acum, vedem că Bănia nu este doar „franțuzită”, ci și un pic neoromânească! 

Sursă foto: Monumentalist
Obiectiv 4

Craiova

Vizităm casa Romanescu, unde luăm și masa de prânz. 

După ce am vizitat cea mai mare „casă boierească” a orașului (reședința celui mai bogat craiovean din epocă: Constantin Mihail), finalul turului pietonal ne aduce chiar în fața reședinței celui care s-a remarcat, de fapt, ca principal „personaj” istoric al turului nostru: Nicolae Romanescu. El este primarul în mandatul căruia Craiova se îmbogățește cu multe dintre edificiile Belle Époque pe care le admirăm astăzi. În timpul său se amenajează faimosul parc ce îi poartă actualmente numele, iar în fosta lui casă funcționează acum Casa Universitarilor Craiova. Unele încăperi sunt amenajate ca muzeu, iar altele sunt săli de restaurant, astfel că putem profita și noi de spațiu în scop nu numai cultural, cât și culinar. Bon appétit, encore une fois!

Sursă foto: Monumentalist
Obiectiv 5

Segarcea

Vizităm Crama Domeniul Coroanei și încercăm câteva vinuri „regale” (degustare de vin).

Vinurile de Segarcea…Sună cunoscut? Dar de ce „Domeniul Coroanei”? Ei bine, vorbim despre un domeniu viti-vinicol de factură regală – unul dintre cele 12 terenuri date în administrare către Casa Regală în 1884, în vremea lui Carol I, de către Parlamentul Regatului României. Dintre cele 12 domenii, doar pe cel de la Segarcea se va decide cultivarea viței de vie. Îl vizităm acum și noi, la final de tur! Ne primește chiar regele Carol Întâiul (în calitate de „bust”, la intrare)…

Sursă foto: Monumentalist
COST

Prețul experienței: 400 lei

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 10 Octombrie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS cât mai curând după înscriere
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Cazare şi mic dejun
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Mesele de prânz (cca. 150 lei), degustarea de vin și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ