150lei
de persoană
13 Aprilie
Dată plecare
1 Zi
Durată
5
Obiective
București
Plecare din

Știați că Longo Campo („Câmpul Lung” dintre muscele, deci Câmpulung Muscel) este prima capitală a Țării Românești, înainte de Curtea de Argeș, Târgoviște și apoi București? Știați că, în perioada monarhiei, Câmpulung este localitatea de reședință a județului Muscel (ulterior desființat), timp în care se metamorfozează într-o frumoasă localitate cu vocație de vilegiatură, ajungând a rivaliza cu Sinaia? Știați că, chiar și acum (după comunism și tranziție), Muscelul încă păstrează o mare parte din valorosul său patrimoniu construit, exhibând una dintre cele mai mari densități de monumente istorice pe metru pătrat în zona centrală, ceea ce face din centrul său istoric un soi de mic muzeu în aer liber? Și – foarte important – știați că Muscelul este una dintre cele mai dense, mai bogate și mai variate scene urbane de manifestare a arhitecturii naționale și tradiționale românești, atât în forma sa premodernă, cât mai ales modernă (aceasta din urmă cunoscută drept „stil național românesc” sau neoromânesc)? Știm că știați, dar haideți să și vedeți! 


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Câmpulung Muscel → București

Obiectiv 1

Tur pietonal nr. 1

Imediat ajunși la Muscel, „descălecăm” într-una din piețele publice ale orașului și purcedem într-un „tur de recunoaștere” al principalelor obiective din zona centrală, tocmai bun ca introducere în tematica turului.

Promenada ne poartă pe Bulevardul Pardon, pe lângă Grădina Publică Merci, prin Piața Regală, și pe lângă fațadele frumos decorate ale unor monumente precum palatul administrativ sau vechea primărie. Punctul terminus al acestei promenade de „esențial Muscel” este Vila Ștefan Golescu și ospățul care ne așteaptă acolo, astfel că mișcarea de circa 60-90 de minute ne va prinde bine la apetit.

Obiectiv 2

Vila Ștefan Golescu (vizită și prânz)

Din toată pleiada de vile și reședințe ale vechilor elite românești pe care Muscelul o păstrează, una dintre cele mai remarcabile este Vila (Ștefan) Golescu, un monument istoric în stil național românesc care face cinste ideii de „restaurare”, fiind un exemplu de bună practică în acest sens.

Înconjurată fiind de un parc dendrologic cu specii rare, vila este centrul de greutate al unui mic domeniu aflat momentan în grija Fundației Pro Patrimonio, sub patronajul căreia s-au realizat și remarcabilele lucrări recente de restaurare. Nu numai arhitectura ne va încânta, ci cu siguranță și prânzul „local”, pregătit „în comunitate”.

Obiectiv 3

Tur pietonal nr. 2

Lăsăm în urmă Vila Golescu (și domeniul său) și plecăm în căutarea deținătorului titlului de „cea mai veche casă” din Muscel, pe care o descoperim la finalul reprizei nr. 2 a turului nostru pietonal. Noul val de promenadă ghidată ne poartă pe străzi mai lăturalnice ale zonei centrale, unde ne vom intersecta cu tot soiul de case frumoase, care mai de care mai „românești”, mai „muscelene”, sau mai „originale” (a se citi „eclectice”).

Obiectiv 4

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Odată descoperită „cea mai veche casă” din oraș, constatăm că ea găzduiește momentan un muzeu, anume secția de etnografie și artă populară a muzeului municipal – astfel că nu ne mulțumim doar cu exteriorul (care ni se arată într-un stil pre-modern, „ante-neoromânesc”, căruia să-i spunem poate „valah”, „fanariot” sau „levantin”?), ci vizităm și interiorul! 

Obiectiv 5

Tur pietonal nr. 3

Întoarcere la București? Încă nu, pentru că Muscelul ar mai avea câteva „comori arhitecturale” (mai mari sau mai mici) care ne-ar încânta privirile de iubitori și consumatori de „frumos”, astfel că luăm din nou străduțele la pas și finalizăm escapada noastră musceleană de o zi printr-o a treia repriză de tur pietonal ghidat, iar „vânătoarea” noastră de arcade, prispe, geamlâcuri, stâlpi sculptați, ancadramente sau foișoare poate lua sfârșit la apusul soarelui!  

COST

Prețul experienței: 150 lei

 

 

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 11 Aprilie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS 12 Aprilie
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Masa de prânz și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ