21 Iulie
Dată plecare
2 Zile
Durată
5
Obiective
București
Plecare din

Echipa Castle Break vă invită la un tur cultural axat pe tematica locală a „culei oltenești”, în care veți avea ocazia de a înțelege arhitectura și poveștile culelor dintr-o perspectivă mai largă, în raport cu alte arii de interes cultural precum stilul brâncovenesc, arhitectura tradițională a satului, arhitectura conacelor boierești din zonă, sau stilul neoromânesc.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Măldărești → Benești → Târgu Jiu → Curtișoara → Măldărești → Drăgășani → București

Ziua 1

București → Măldărești → Benești → Târgu Jiu

Obiectiv 1

Măldărești

Vizităm cula Greceanu, cula Duca şi casa memorială I. G. Duca.

Pătrundem în regiunea istorică Oltenia intrând direct în subiectul „cule” prin vizitarea „capitalei culelor”, anume comuna Măldărești de lângă Horezu. Aici, întâlnim două dintre cele mai cunoscute, mai valoroase și mai bine păstrate cule din țară, anume cula Greceanu și cula Duca, ambele construite de către puternica familie boierească locală a Măldăreștilor și ajunse, între timp, în posesia altor familii de seamă, care le vor îngriji cum se cuvine.

Obiectiv 2

Benești

Vizităm conacul Otetelișanu şi luăm masa de prânz în curtea conacului.

Ajungem la un conac tipic zonei, în arhitectura căruia putem descifra filația cu cele două cule vizitate anterior. Este vorba despre conacul familiei boierești Otetelișanu, construit în preajma anului 1800, locul în care s-a născut Petrache Poenaru, inventatorul stiloului. Alături de poveștile boierești, ne bucurăm de tradiționalismul locului și de curtea conacului, unde vom savura un prânz pe cinste.

Cazare

Târgu Jiu

Cazare, timp liber. Opțional: tur pietonal prin Târgu Jiu.

La finalul zilei ajungem în „orașul lui Brâncuși”, unde cei mai rezistenți și mai curioși sunt invitați, cu titlu de „activitate extra”, la un tur pietonal printr-un oraș ce mustește a
neoromânesc și tradițional. Pe lângă ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, sunt de reperat o serie de case boierești și de edificii publice ce urmăresc (aproape în exclusivitate) stilistica neoromânească, legăturile cu arhitectura culelor și cu stilul brâncovenesc fiind evidente.

Ziua 2

Târgu Jiu → Curtișoara → Măldărești → Drăgășani → București

Obiectiv 3

Curtișoara

Vizităm cula Cornoiu, conacul Tătărescu și Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj.

Iată-ne la a treia culă „iconică” a turului, alături de cele de la Măldărești. Construită în preajma anului 1750 și conservată într-o manieră cât se poate de fidelă, cula de la Curtișoara se înscrie în cuprinsul Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj (în fond, un muzeu al satului), alături de o biserică de zid și de conacul omului politic liberal Gheorghe Tătărescu. Ghidați fiind de chiar actualii proprietari ai culei, vom putea participa și la workshop-ul de restaurare ce are loc „pe lângă culă” în acest timp.

Obiectiv 4

Măldărești

Prânzim boierește la conacul lui Maldăr.

autor: Luiza Zamora imagine disponibilă conform licenţei CC-BY-NC

Pentru că se face ora prânzului, poposim pentru a doua oară la Măldărești, și mai exact la conacul lui Maldăr – un hotel (cu restaurant) dezvoltat pe baza vechiului conac al familiei boierești Pleșoianu, restaurat și extins relativ recent. Pentru că suntem la Măldărești, nu
poate lipsi cerdacul, arcul trilobat și imaginea catacteristică a unei „cule”.

Obiectiv 5

Drăgășani

Vizităm domeniul vila Dobrușa și crama Avincis, cu degustare de vin.

Ca final de tur, propunem o „oprire veselă” la crama Avincis de la Drăgășani, pentru o degustare de vin și pentru o vizită a cramei. Altfel, domeniul viticol și crama cea nouă (o construcție contemporană) gravitează în jurul unui vechi conac, mai exact o vilă neoromânească, anume vila Dobrușa, a cărei siluetă o putem admira pe parcursul promenadei noastre de seară.

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 7 Iulie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS 9 Iulie
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local  Cazare şi mic dejun
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Mesele de prânz și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ