20 Iulie
Dată plecare
2 Zile
Durată
6
Obiective
București
Plecare din

Nordul Olteniei (sau „Oltenia de sub munte”) a reprezentat, vreme de secole, o zonă predilectă de refugiu și de rezistență a unor comunități românești autentice, tradiționale, în fața opresiunilor și a dominațiilor de tot felul, în speță otomane, habsburgice sau chiar românești. La adăpost montan, și relativ departe de București, boierii locali au dezvoltat, printre altele, și un stil aparte de locuință, anume cula: o locuință fortificată, masivă și impunătoare, ce se apropie de imaginea unui turn de apărare. Pe lângă aspectul lor relativ neobișnuit în raport cu accepțiunea uzuală a „casei boierești”, culele dețin uneori și adevărate „recorduri de vechime” – unele dintre acestea fiind vechi de circa 250-300 de ani, „cot la cot” cu bisericile brâncovenești lângă care pot fi deseori întâlnite.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Bujoreni → Măldărești → Târgu Jiu → Curtișoara → Drăgășani → București

Ziua 1

București → Bujoreni → Măldărești → Târgu Jiu

Obiectiv 1

Bujoreni

Vizităm Muzeul Satului Vâlcean și Cula Bujorenilor

Imediat ce „trecem Oltul” la Râmnicu Vâlcea, pătrunzând astfel (tehnic vorbind) în regiunea istorică ce ne interesează din punct de vedere tematic, anume Oltenia, dăm startul „turului de cule” printr-o oprire strategică, didactică: Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, unde avem ocazia de a vedea o culă „în habitatul ei”. Este vorba despre Cula Bujorenilor, care „locuiește” în acest muzeu al satului alături de construcțiile lângă care ar fi fost ea reperată în vechime, în perioadele de utilizare din secolele XVIII și XIX: case țărănești, han, școală, biserică.

Prânz

Costești

Poposim pe tărâmul trovanților și experimentăm un „Oltenia brunch”. Adică o masă câmpenească cu bucate autentic oltenești, organizată cu ajutorul prietenilor de la My Secret Romania.

Obiectiv 2,3,4

Măldărești

Vizităm Cula Greceanu, Cula Duca şi Casa Memorială I. G. Duca.

După prânz, poftim cultură! Cula Greceanu („cula veche”) este „decanul de vârstă” al „familiei culelor”, cu o atestare a construcției originale în jurul anului 1550, și o „carieră” ce marchează un număr de circa 4-5 faze constructive, plus 2 restaurări generale. Pe de altă parte, Cula Duca (datată 1812) este martorul atașamentului față de zona Hurez a marelului om politic liberal I. Ghe. Duca, altfel bucureștean de origine, cel care va cumpăra „cula nouă din Măldărești” în anul 1910 și își va construi, lângă aceasta, o locuință în stil rustic – actualmente casa memorială I. G. Duca. Lângă cule: o veche biserică de zid, ctitorie a Măldăreștilor. Evident, culele își vor fi schimbat proprietarii, și de aceea poartă acum numele de „Greceanu” respectiv „Duca”, însă „creatorii” (ctitorii) lor tot Măldăreștii au fost. Impresionant patrimoniu, am putea spune, pentru o simplă familie boierească locală!

Cazare

Târgu Jiu

Cazare, timp liber. Opțional: tur pietonal prin Târgu Jiu.

La finalul unei zile lungi și pline, înnoptăm pe malul Jiului, în „orașul lui Brâncuși”. Pentru cei al căror somn „întârzie”, străzile vechiului târg pot oferi satisfacții vizual-stilistice consistente: ansamblul sculptural „Constantin Brâncuși”, case boierești, edificii publice, o culă sau două, și mult-mult neoromânesc.

Ziua 2

Târgu Jiu → Curtișoara → Drăgășani → București

Obiectiv 5

Curtișoara

Vizităm Cula Cornoiu, Conacul Tătărescu și Muzeul Arhitecturii Populare, apoi prânzim lângă culă

Dacă ar fi să facem un logo cu titlul „culă”, el ar urmări cel mai probabil imaginea de fațadă a Culei Cornoiu din Curtișoara. Puritatea și simplitatea formei sale fac din cula Cornoiu un veritabil icon pentru familia culelor. Din fericire, cula este bine păstrată, recent restaurată, și atent întreținută de către actualii proprietari, descendenți ai proprietarilor de drept de dinainte de grozăviile naționalizărilor postbelice. Cula este însă doar un ingredient. Pe lângă el, mai avem vreo două conace, câteva biserici, câteva case țărănești, și nu în ultimul rând un prânz, pregătit în comunitate și servit de către chiar proprietarii Culei Cornoiu. Riscăm să nu mai plecăm de la Curtișoara…

Obiectiv 6

Drăgășani

Vizităm domeniul Vila Dobrușa și Crama Avincis, cu degustare de vin.

Topografia din jurul Drăgășanilor amintește parcă de peisajele Toscanei…Profitând de condițiile prielnice, pe dealurile ce străjuiesc vechiul târg de pe Olt s-a dezvoltat o adevărată salbă de crame. Panoramele sunt impresionante, iar acestea pot fi savurate cu un pahar de vin, nu? Anul acesta, pentru experiența vizuală și bahică de la Drăgășani am ales Crama Avincis, unde ne bucurăm să întâlnim, printre altele, chiar și un exemplu remarcabil de arhitectură contemporană! Este vorba despre noua clădire a cramei, a cărei volumetrie se inserează abil și sensibil în peisaj, pe lângă o mai veche vilă neoromânească: Vila Dobrușa.

COST

Prețul experienței: 450 lei

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 17 Iulie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS cât mai curând după înscriere
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local  Cazare şi mic dejun
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Mesele de prânz (cca. 120 lei), degustarea de vin și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ