28 Septembrie
Dată plecare
3 Zile
Durată
7
Obiective
București
Plecare din

Spre deosebire de Valahia și Moldova, unde distrugerile istoriei au fost mai ample, unde otomanii au și interzis la un moment dat construcția de noi fortificații și unde, în consecință, vestigiile arhitecturii de apărare prezente astăzi sunt mai rare, Transilvania încă păstrează un număr impresionant de cetăți și fortificații din perioada medievală. Dacă ne gândim doar la zecile de sate din județele Sibiu și Brașov, fiecare cu cetatea sa țărănească sau cu biserica sa fortificată…sau la centrele istorice ale unor orașe ca Sighișoara sau Mediaș, „populate” de numeroase turnuri, bastioane sau ziduri de apărare…Evident, din acest peisaj „militarizat” nu puteau lipsi nici reședințele nobiliare, configurate și ele (pentru mult timp) după necesități de apărare, utilizând ziduri puternice, ferestre mici, guri de tragere, turnuri sau bastioane. Chiar și atunci când se avansează către modernitate, limbajul formal tipic al „castelului de apărare” nu dispare în totalitate, ci se metamorfozează de cele mai multe ori într-o arhitectură rezidențială pitorească, în care continuăm să regăsim forme arhitecturale ce fac trimitere la turnurile și bastioanele medievale. În acest context, vă invităm așadar la un tur tematic axat pe „arhitectura de apărare” a unora dintre cele mai frumoase castele nobiliare transilvănene: Bastioanele Transilvaniei.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Racoş → Sighişoara → Criş → Târgu Mureş → Zau de Câmpie → Cetatea de Baltă → Ozd → Alba Iulia → Cincşor → Felmer → București

Ziua 1

București → Racoş → Sighişoara → Criş → Târgu Mureş

Obiectiv 1

Racoş

Vizităm Castelul Sükösd-Bethlen.

Prima oprire a turului o facem imediat ce trecem Carpații, în județul Brașov, unde vizităm un prim „castel nobiliar cu turnuri și bastioane”, alteori indicat drept „cetate”. Este vorba despre castelul puternicei familii nobiliare Bethlen, din satul Racoș. Da, suntem la Racoș, adică la 2 pași de vulcanul Racoș și de lacul de smarald!

Popas

Sighişoara

Timp liber în cetate. Turnuri, bastioane, dar și masă de prânz.
Obiectiv 2

Criş

Vizităm castelul Bethlen.

Pătrunși deja în zona dealurilor împânzite cu biserici fortificate și cetăți țărănești, noi poposim la un al doilea „castel nobiliar cu turnuri și bastioane”, care a aparținut aceleiași familii Bethlen. Destul de ascuns de pașii uzuali ai turiștilor, castelul renascentist de la Criș este, dealtfel, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania. Din generoasa curte interioară a castelului, privirea ni se va îndrepta înspre basoreliefurile ce înconjoară turnul central al ansambulului (un donjon, adică o locuință-turn). Blazonul familiei, sculptat în piatră, se va afla în spatele nostru. Restul poveştii: la faţa locului!

Cazare

Cazare în Târgu Mureş

Program liber.
Ziua 2

Târgu Mureş → Zau de Câmpie → Cetatea de Baltă → Ozd → Alba Iulia

Obiectiv 3

Zau de Câmpie

Vizităm castelul Ugron.

După castelele preponderent medievale și renascentiste ale primei zile, iată-ne deschizând ziua a doua cu o variantă mai modernă a „castelului cu turnuri și bastioane”. Suntem deja în preajma anului 1900, într-o epocă a eclectismului, astfel că nu putem fi (prea) surprinși de elementele neogotice ale „castelului-calendar” de la Zău de Câmpie, care se împletesc cu referințele tematice din zona arhitecturii de apărare. De ce „castelul-calendar”? Pentru că 365 de ferestre (zile), 4 turnuri (anotimpuri), 7 terase (zile), 12 holuri (luni), și 52 de camere (săptămâni). Hmmm…interesant!

Obiectiv 4

Cetatea de Baltă

Vizităm castelul Bethlen-Haller, la pachet cu masa de prânz și cu o degustare de vinuri (Jidvei).

După momentul belle epoque de la Zău de Câmpie, revenim pe teritoriul castelului nobiliar renascentist și poposim la unul dintre cele mai elocvente, mai recognoscibile și mai bine păstrate exponente ale categoriei: castelul-pătrat, cu patru bastioane, de la Cetatea de Baltă. Poate cunoașteți imaginea stilizată a castelului de pe vreo sticlă de vin Jidvei…În orice caz, noi oprim pentru a lua gustul atât al patrimoniului material (arhitectural), cât și al celui imaterial: vinurile de Jidvei, zona Podișul Târnavelor. Pivnița castelului ne așteaptă așadar pentru degustarea de vin, dar și pentru masa de prânz.

Obiectiv 5

Ozd

Vizităm castelul Radák-Pekry.

Nu, nu ne-am întors de unde am plecat! Aproape identic cu iconicul castel de la Cetatea de Baltă, castelul renascentist din Ozd se ascunde la capătul unui drum desfundat unde, ca să ajungi, trebuie să îţi doreşti cu adevărat! Noi ne dorim, şi avem acum ocazia să facem o comparaţie între aceste două bijuterii transilvănene.

Cazare

Cazare în Alba Iulia

Program liber.
Ziua 3

Alba Iulia → Cincşor → Felmer → București

Obiectiv 6

Cincşor

Vizităm casa de oaspeți și biserica fortificată.

Pe drumul de întoarcere, găsim de cuviință să nu ignorăm totuși oferta atât de bogată de cetăți și biserici fortificate din zonă, a căror poveste se întrețese oricum într-un mod armonios cu cea a castelelor noastre. Din plaja largă de posibilități, alegem a poposi în comuna brașoveană Cincșor, acolo unde aflăm povestea unor localnici saşi reîntorşi în ţară, unde au au reuşit să salveze patrimoniul satului şi să revitalizeze comunitatea.

Obiectiv 7

Felmer

Facem o vizită prietenilor de la Asociația Renascendis, luăm cu această ocazie prânzul, și vizităm biserica fortificată din sat.

Și pentru ca tabloul să fie complet, ultima oprire a turului avem a o face la „un bastion imaterial”, de rezistență prin educație și prin voluntariat: sediul asociației Renascendis din comuna brașoveană Felmer, unde o mână de oameni caută și inventează soluții pentru educația copiilor din sat, pentru clădirea ruinată a fostei școli, și pentru biserica fortificată. Oaspeții noștri ne pregătesc dealtfel și prânzul.

 

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 14 Septembrie
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS 16 Septembrie
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local  2 nopţi de cazare şi mic dejun inclus
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Mesele de prânz, degustarea de vin și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ