150lei
de persoană
25 Mai
Dată plecare
1 Zi
Durată
3
Obiective
București
Plecare din

Ce ar avea oare în comun Brătienii, Goleștii și Bălceștii? Nume fără de tăgadă răsunătoare în istoria țării…Ei bine, vorbim despre 3 familii vechi, cu rădăcini boierești, care s-au „înrădăcinat” în zona Argeșului submontan, devenind, cumva, „vecini” peste moșii. Și pentru că ne-au invitat să ne povestească despre bunele lor relații de vecinătate, ne-am hotărât să îi vizităm „la ei acasă”, rând pe rând, la „sediul central” al fiecăruia, deci pe moșia principală (Florica, Golești, Rotărăști). Sunt, deci, boieri, sunt vecini, dar mai sunt și masoni…Vom vedea în ce sens…Indiciu: „pașopt”.


Toate locurile sunt ocupate


Traseu

București → Ștefănești → Golești → Rotărăști

Obiectiv 1

Ștefănești

Vizităm Centrul de Cultură Brătianu („cuibul liberalilor”): Vila Florica și împrejurimi.

În satul Florica (redenumit Ștefănești, dar noi preferăm denumirea veche) ne primesc I.C. Brătianu („sfinxul de la Florica”), soția sa Pia (o olteancă „de casă”), fiul lor Ionel (Brătianu), și academicianul arhitect Petre Antonescu. Pe lângă ei, recitând o poesie: Ion Pillat. Oaspeții sunt poftiți și bineveniți pe terasa „casei mari” de pe moșie. Pe lângă casă, printre copaci, cei mai plimbăreți și mai „exploratori” pot descoperi și o capelă de arhitect francez (!), o fermă părăsită (care arată mai degrabă a mănăstire!), sau o uzină electrică ce te-ar duce mai repede cu gândul la un turn de apărare sau la un castel din Evul Mediu…Lucruri inedite – așadar, de „vânat” și descoperit…

Obiectiv 2

Golești

Vizităm Muzeului Golești

Ieșim de pe moșia Brătienilor și intrăm imediat pe cea a Goleștilor, unde ne așteaptă și masa de prânz a zilei. Aici ne primește cărturarul Dinicu Golescu, soția sa Zinca (tot o olteancă), și cei 4 fii ai lor (frații Golești, pașoptiștii). În plan secund, luându-ne pulsul: doctorul Carol Davilla. După ce trecem pe sub turnul de intrare, mirându-ne poate de apariția zidului de apărare de la contactul cu strada, pătrundem în curtea boierească, unde „tronează” masivul și vechiul conac al familiei. În jurul lui tot soiul de anexe, inclusiv o școală. În spatele lui: un muzeu de arhitectură tradițională în aer liber, cu tematică viticolă și pomicolă. Vizităm, apoi prânzim undeva pe cuprinsul acestui vast domeniu. Domeniu boieresc, nu glumă!

Obiectiv 3

Rotărăști

Vizită la Conacul Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”

Spre deosebire de Brătieni și (mai ales) de Golești, Bălceștii sunt mai degrabă niște „boiernași”, așa că ultima vizită a zilei va fi mai intimă: un conac o idee mai mic, o bisericuță de lemn, o pajiște între ele și… cam atât. Dar, cum dimensiunea nu este totul, aici avem parte de un „spirit al locului” cu totul special, un genius loci oferit, așadar, drept compensație: misteriosul revoluționar pașoptist Nicolae Bălcescu, al cărui „spirit” pare a se fi „încastrat” în pereții conacului, vorbindu-ne despre fabuloasa și meteorica sa viață – Nicola Balcescu, grande storico e patriota romeno, morto a Palermo (aflat în exil, la vârsta de 33 de ani). 

Sosire estimată în București în jurul orei 21:30

COST

Prețul experienței: 150 lei

ÎNCHEIERE ÎNSCRIERI 24 Mai
DATA LIMITĂ ACHITARE AVANS 24 Mai
PREȚUL INCLUDE
Transport cu autocarul 3* Ghid însoțitor
Ghid local
PREȚUL NU INCLUDE
Taxele de acces la obiective
Masa de prânz și alte cheltuieli personale

Toate locurile sunt ocupate


 

După completarea formularului de înscriere veți primi un e-mail cu detalii despre încheierea rezervării. NU UITAȚI SĂ VERIFICAȚI ȘI ÎN FOLDERUL „SPAM” SAU „UPDATES”!

Dacă nu mai sunt locuri libere vă puteți înscrie pe lista de așteptare trimițând un e­mail cu numele și datele de contact la castlebreak.ro@gmail.com

Distanța totală a traseului dus-întors

Păreri despre tur

Încă nu sunt păreri adăugate.

Părerea ta despre tur

Calificativ