Cine suntem?

Castle Break este prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural.

Inițiat de Asociația ARCHÉ în 2013, Caste Break constituie o continuare firească a proiectului Monumente Uitate, aducând reședințele elitelor de altădată mai aproape de publicul larg.

Astăzi, Castle Break este o cupolă pentru tururi culturale din toate regiunile țării, propunând experiențe de călătorie inedite și autentice:

  • Vizite la castele și conace puțin cunoscute publicului larg
  • Tururi ghidate chiar de către descendenți ai unor vechi familii nobiliare sau antreprenori curajoși, care cred cu tărie că patrimoniul poate deveni un motor de dezvoltare a comunităților
  • Descoperirea unor meșteșuguri aproape uitate, dar și a oamenilor care le practică și le transmit noilor generații
  • Prânzuri neaoșe în livezi și grădini sau ospețe boierești, servite chiar în curtea unor foste reședințe nobiliare
  • Degustări de vinuri alese, din pivnițele celor mai lăudate crame
  • Plimbări cu drezina, incursiuni în adâncuri de mină și priveliști minunate din turnuri de castele și vârfuri de deal
  • Crearea de amintiri frumoase, alături de oameni care au în comun pasiunea pentru călătorii și dorința de a proteja patrimoniul. 

Asociația ARCHÉ

Asociația ARCHÉ este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural. Misiunea sa este de a susține și promova interesul pentru patrimoniu, prin înțelegerea rolului social al acestuia și a valorilor specifice. De la fondarea sa, Asociația ARCHÉ și-a dorit ca, prin proiectele sale, să faciliteze dialogul între specialiști din diferite domenii implicate în procesele de protejare a monumentelor istorice, precum și între specialiști și publicul larg.

Echipa ARCHÉ este alcătuită din tineri profesioniști, din domenii precum arhitectură, istorie, istoria artei, economie, științe juridice și comunicare, care și-au propus să atragă atenția asupra faptului că patrimoniul este o resursă complexă și sensibilă, în continuă nevoie de cunoaștere și gestionare responsabilă. Din 2017, Asociația ARCHÉ este membră a Europa Nostra, organizație europeană ce reunește persoane fizice și juridice cu activitate relevantă pentru domeniul patrimoniului cultural.

Carmen Elena Popa

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Optimistă, veselă, plimbăreață, arhitectă ?

De ce îţi place să călătoreşti?

Experiențele pe care le traiesc atunci când călătoresc sunt mai valoroase decat orice bun material din lista mea de dorințe.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Trebuie să călătorim pentru că lumea asta e mare și plină de locuri, oameni si povești frumoase care asteaptă să fie descoperite, pentru că întreruperea rutinei zilnice cu o călătorie ne umple sufletul de bucurie, pentru că merităm să știm și să vedem tot ceea ce ne inconjoară.

Ce îţi place la Castle Break?

Castle Break este  proiectul meu de suflet. Iubesc oamenii și călătoriile. Castle Break îmi hrănește nevoia de a le face bucurii celorlalți. Castle Break mă ajută să evadez.

Care crezi că e cea mai faină chestie de la Castle Break?

Cel mai tare la Castle Break este că oferă ceea ce promite: e ca un medicament foarte concentrat cu efect indelungat; se întâmplă în 2-3 zile și efectul de voie bună de după durează cât un concediu. Tot ce e tare la Castle Break nu se poate povesti, trebuie trăit de fiecare în parte.

Anamaria Răvar

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Călător curios și gurmand. Economist molcom și meticulos. Cercetător neliniștit.

De ce îţi place să călătoreşti?

Pentru că învăț, cunosc oameni noi, ies din zona mea de confort și mă dezvolt personal.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Călătoriile te formează ca om, te face mai adaptabil contextelor noi și te învață ce contează cu adevărat – nu obiectele pe care le cumperi, ci amintirile și experiențele cu care rămâi. Un om care călătorește va aprecia diversitatea, va fi mai tolerant cu cei din jur, mai grijuliu față de mediul în care trăiește, mai educat și, implicit, mai valoros în societate.

Ce îţi place la Castle Break?

Prin Castle Break am descoperit oameni și locuri pe care nu le știam, mai întâi în ipostaza de turist și abia apoi de membru al echipei. E un proiect care mi-a testat limitele într-un moment în care nu aveam curajul să mă văd pe mine însămi drept un organizator de tururi culturale și un coordonator de oameni și resurse. Acum, a devenit al doilea job, un motiv în plus pentru a-mi planifica mai bine timpul și un prilej de bucurie și seninătate în serile în care îmi revăd colegii.

Care crezi că e cea mai faină chestie la Castle Break?

Autenticitatea. Nu vezi oameni care se îmbracă în costume populare doar pentru că vin turiștii. Sau ghizi care te duc numai pe poteci umblate. Sau doar castele proaspăt restaurate. Vezi oamenii și patrimoniul așa cum sunt: reale, fără photoshop, fără teatru și dorința de a epata, chiar dacă poartă uneori pete, crăpături sau urme de violență.

Irina Leca

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Curiozitate, nerăbdare, entuziasm.

De ce îţi place să călătoreşti?

Am călătorit de mică alături de părinţii mei şi cred ca asta m-a influenţat mult… plus că sunt un vărsător tipic şi nu îmi place să stau locului. Călătoriile mă ajută să descopăr lucruri care mă inspiră sau care îmi trezesc curiozitatea şi îmi dau multă energie pozitivă.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Călătoriile te formează ca om şi te ajută să înţelegi lumea în care trăieşti. Te ajută să fii mai tolerant, mai deschis şi mai entuziasmat de ceea ce te înconjoară.

Ce îţi place la Castle Break?

Faptul că putem face şi pentru publicul larg ce făceam pentru prietenii din jurul nostru.

Care crezi că e cea mai faină chestie la Castle Break?

Comunitatea. Am descoperit în timp că suntem mulţi curioşi care căutăm locuri frumoase prin România şi, cu cât această comunitate creşte şi se face auzită, cu atât ne putem aduce contribuţia la o Românie mai frumoasă.

Alina Chiciudean

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Veselie, finanțe, dinamism, panică (hihihi), adaptabilitate.

De ce îţi place să călătoreşti?

Călătoriile au fost întotdeauna o parte importantă a vieții mele. Când eram mică, în fiecare an, străbăteam cu parinții țara în lung și în lat. Apoi, în mod firesc, am inceput sa descopăr locuri deosebite alături de prieteni. Pe soțul meu l-am cunoscut într-o călătorie, iar cei doi baieți ai noștri aveau doar câteva luni când au mers alături de noi în primele lor excursii. Așadar, călătoriile reprezintă pentru mine unele dintre marile impliniri și bucurii ale vieții.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Unul dintre profesorii mei din liceu ne-a spus că o călătorie bine realizată poate valora cât un an de școală. Există nenumărate motive pentru care orcine ar trebui să călătorească, însă latura aceasta educativă cred că este printre cele mai importante. Nu trebuie să neglijăm însă nici faptul că la finalul oricărei călătorii ai șanse mari să te întorci la activitățile cotidiene relaxat, odihnit și cu amintiri extraordinare.

Ce îţi place la Castle Break?

Are potenţialul de a deveni una dintre cele mai reuşite iniţiative de punere în valoare a patrimoniului din România.

Care crezi că e cea mai faină chestie la Castle Break?

Originalitatea și dinamica proiectului.

Alexandru Vârtej

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Deschidere, libertate, pasiune, dorinţa de cunoaştere.

De ce iți place să călătorești?

Călătoresc pentru experienţele pe care le trăiesc, iar drumul mă face să mă simt liber, liniştit şi în largul meu.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Nu sunt convins că oricine ar trebui să călătorească, fiind vorba de o alegere personală, însă, din punctul meu de vedere, prin călătorie dobândeşti o mai bună înţelegere asupra lumii şi oamenilor şi trăieşti experienţe noi care te ajută să te dezvolţi.

Ce îți place la Castle Break?

M-am alăturat CB întrucât combină două dintre pasiunile mele: călătoriile şi patrimoniul, în special cel mai puţin cunoscut publicului, iar eu am fost fascinat întotdeauna să descopăr locuri şi lucruri noi.

Care crezi că e cea mai faină chestie la Castle Break?

Castle Break este un concept original şi aparte şi prin obiectivele pe care (şi) le propune se diferenţiază de restul alternativelor de turism. Deci cea mai faină chestie este experienţa nouă şi inedită.

Cristian Petrescu

Care sunt cele 3-5 cuvinte care te-ar caracteriza?

Încrezător, boem, întreprinzător.

De ce îţi place să călătoreşti?

Pe mine, personal, fiecare călătorie pe care o fac mă face să mă întorc acasă cu noi ambiții și proiecte de viitor. Indiferent de destinație, aceasta este o oază de inspirație.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Orice călatorie este o cale de cunoaștere, a ta, dar și a lumii în care traiești.

Ce îți place la Castle Break?

Ocazia de a întalni oameni cu pasiuni comune: road trip-uri și fascinația pentru patrimoniul construit.

Care crezi că e cea mai faină chestie de la Castle Break?

Dacă ar fi să personific proiectul Castle Break într-un erou de film, acela ar fi Indiana Jones. Timp de 2-3 zile intri într-o lume încă nedescoperită, plină de istorie, mistere și povești. O călătorie care are intotdeauna un happy ending, acela al propriei satisfacții de a fi făcut un nou pas spre a întelege trecutul acestei țări.

Georgeta Cucu

Care sunt cele câteva cuvinte care te-ar caracteriza?

Călător, optimistă, perseverentă.

De ce îţi place să călătoreşti?

Îmi place să călătoresc pentru simplul fapt că mă ajută să ies din monotonia cotidiană. Călătoriile reprezintă cea mai bună cale de a cunoaște și de a descoperi lumea și totodată de a mă descoperi pe mine însămi. Călătorind (re)descopăr locuri, oameni, tradiții și mereu mă întorc cu tolba plină de amintiri și povești.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Călătoriile nu sunt recomandate tuturor. Călătoriile sunt precum microbii, odată ce ai pornit la drum este greu să te oprești. Începi să vezi lumea și tot ce te înconjoară cu alți ochi. Călătoria poate deveni un mod de viață. Prin urmare a călători este o chestie periculoasă dar foarte tentantă.

Ce îți place la Castle Break?

Sunt îndrăgostită de castele … de istorie, povești și legende. Iar Castle Break îmi oferă posibilitatea de a-mi săvârși o parte din dragostea față de călătorii și castele.

Care crezi că e cea mai faină chestie de la Castle Break?

Proiectul Castle Break a adus altceva, ceva deosebit, în zona turismului și călătoriilor, oferă posibilitatea celor care participă la tururile organizate, să vadă castele mai puțin accesibile.

Anca-Raluca Majaru

Care sunt cele 3-5 cuvinte care te-ar caracteriza?

Curiozitate, creativitate, încredere, entuziasm, sensibilitate.

De ce îţi place să călătoreşti?

Am iubit dintotdeauna ideea de a fi pe drum. Învățată de mică cu călătoriile, m-am obișnuit să caut mereu experiențe noi și să mă las sedusă de frumusețea, diversitatea și complexitatea lumii în care trăiesc. Astăzi sunt cu atât mai dornică să călătoresc, mai ales pe urmele istoriilor și poveștiilor uitate, deoarece am învățat în timp să explorez culturile întâlnite și prin intermediul limbajul discret al patrimoniului construit.

Care ar fi câteva motive pentru care oricine ar trebui să călătorească?

Cred că omenirea are un suflet călător. Fie că explorează în vis tărâmuri surreale sau că fuge pe căile rapide ale lumii virtuale, oricine își satisface astăzi aproape zilnic un pic din dorul de ducă.  Și totuși, călătoria fizică este pentru mulți o provocare greu de gestionat. Însă cei care aleg să răspundă acestei provocări, știu că fiecare călătorie, prin ale sale experiențe aparte și ale sale imagini, senzații sau sentimente inedite, lasă în urmă niște amintiri unice, de neprețiuit.

Ce îți place la Castle Break?

Mă încântă faptul că proiectul adună la un loc oameni încrezători și pasionați, care împreună vor să aducă monumentele istorice mai aproape de publicul larg, convinși că în acest mod se parcurg deja primii pași către recunoașterea, întreținerea și valorificarea patrimoniului cultural.

Care crezi că e cea mai faină chestie de la Castle Break?

Oamenii curioși. Și misterele caselor nobiliare. Dar mai ales acele momente fermecătoare când curiozitatea dezvăluie misterul, iar oamenii redescoperă frumusețea unor monumente pe nedrept uitate.