Cu bicicleta la Palat

140.00 lei
Per person

Domeniul Cantacuzino de la Florești a ocupat mereu un loc special în itinerariile Castle Break încă de la începutul proiectului. Nici nu e de mirare - prin romantismul pe care îl degajă, zidurile care îndeamnă la visare și parcul spectaculos, caracterul Domeniului Cantacuzino se lasă cu greu uitat. Vara aceasta, îl vom explora „altfel” decât am făcut-o până acum - fără grabă, plimbându-ne cu bicicleta sau pe jos prin grădinile sale, alături de specialiști în arhitectură și peisagism, prânzind în tihnă și desfătându-ne simțurile cu produse proaspete de la stâna de pe domeniu. 

 

Cum ajungi la Domeniul Cantacuzino?

  • cu autoturismul propriu, pe DN1 și apoi pe DC 111
  • cu trenul, cu oprire la stația Florești Prahova, situată în imediata apropiere a domeniului

Încurajăm participanții să vină cu bicicletele proprii și cu echipament de protecție adecvat. La cerere, putem pune la dispoziție contra-cost biciclete MTB, Cross sau electrice și căști de protecție (40 lei/bicicletă).


1

Tur ghidat al „Micului Trianon”

Ne începem periplul pe domeniu (cum altfel?) printr-un tur ghidat al „Micului Trianon”, astăzi emblema domeniului. Aflăm povestea „Nababului” Gheorghe Grigore Cantacuzino și a motivelor care au stat în spatele deciziei de a construi acest palat, a arhitecților și a personalului angajat în ridicarea edificiului, respectiv a cauzelor declinului său. Descoperim câteva din secretele „trăiniciei” edificiului și povestim împreună cu reprezentanții Fundației Cantacuzino Florești despre planurile de readucere la viață a întregului Domeniu. 

2

Plimbare cu bicicletele sau pe jos prin grădina istorică

Explorăm, la pas sau pe două roți, una dintre cele mai vechi și mai complexe grădini private din sudul României. Ghid ne va fi Alexandru Mexi, peisagist pasionat de istoria grădinilor și de restaurarea parcurilor de patrimoniu. Cercetător și master în studii culturale, Alexandru a publicat un volum monografic intitulat „Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural”, iar ulterior a coordonat două volume colective dedicate patrimoniului cultural și peisager din România: „Prin parcuri publice din sudul României” și „Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor”.

Foto: Antonio Gherdan
3

Prânz neaoș cu produse de la stână

Încheiem vizita în apropierea bisericii de secol XIX, ridicată pe temelia celei vechi construite de vornicul Grigore Cantacuzino, cu un prânz pregătit local. Din meniu nu vor lipsi mămăliguța la ceaun și brânzeturile de la stâna de pe domeniu. 

Foto: Antonio Gherdan