Bastioanele Transilvaniei

Turul ne poartă prin chiar inima Transilvaniei pe la spectaculoasele castele flancate de bastioane, ale nobilimii transilvănene. În vizita noastră trecem prin mai multe trepte ale istoriei Transilvaniei şi înţelegem cum vechile fortificaţii renascentiste ajung să fie preluate cu rol decorativ în arhitectura mai târzie a reşedinţelor nobiliare.

Plecare: București
Durata: 3 zile
Data: 10-12 noiembrie
Încheiere inscrieri: 5 noiembrie
Data limită achitare avans: 6 noiembrie

Traseu: București → Racoş → Criş → Alba Iulia → Ozd → Zău de Câmpie → Târgu Mureș → Dumbrăveni → Biertan → București

Contribuție: 475 lei

 

Ziua 1: București → Racoș → Criș → Alba Iulia 

Conacul Conacul Sukosd-Nethlen, Racoș (foto din arhiva Monumente UItate)

06:30: Ora estimată pentru plecarea din Bucureşti.

Racoș. Vizităm Conacul Sükösd-Bethlen.

Ne începem periplul printre turnurile de apărare ale nobililor ardeleni cu un prim castel renascentist, ale cărui spectaculoase bastioane şi fortificaţii aşteaptă astăzi venirea unor zile mai bune. 

Sighișoara. Timp liber în cetate. Vă recomandăm să luați prânzul în acest interval. .

Criș. Vizităm Castelul Bethlen.

Dincolo de dealurile cu biserici fortificate, ascuns de pașii turiștilor, găsim un nou castel renascentist, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, aparţinând tot familiei Bethlen. Din generoasa curte interioară a castelului, privirea ni se îndreptă spre basoreliefurile ce înconjoară bastionul. Blazonul sculptat în piatră al familiei se află în spatele nostru. Restul poveştii, la faţa locului. 

Alba Iulia. Cazare. Timp liber.  

 

Ziua 2: Alba Iulia → Ozd → Zău de Câmpie → Târgu Mureș 

Mic dejun.

Alba Iulia. Facem turul cetății.

Aflăm despre ingineriile marchizului de Vauban şi descoperim istoria seculară a orașului ce a celebrat, acum aproape 100 de ani, Marea Unire.   

Ozd. Vizităm Castelul Radák-Pekry.

Nu, nu ne-am întors de unde am plecat. Aproape identic cu castelul de la Cetatea de Baltă, castelul renascentist din Ozd se ascunde la căptul unui drum desfundat unde ca să ajungi trebuie să îţi doreşti cu adevărat. Noi ne dorim şi avem acum ocazia să facem o comparaţie între aceste două bijuterii transilvănene.

Zău de Câmpie. Vizităm Castelul Ugron.

Elementele neogotice sunt oşor observabile la acest castel care pare să nu se încadreze în nici un stil arhitectural. Recarcăm însă şi aici turnul circular ce aminteşte de bastioanele renascentiste, care îşi pierduseră însă de sute de ani funcţia de apărare. 

Târgu Mureș. Cazare. Timp liber.

Ziua 3: Târgu Mureș → Dumbrăveni → Biertan → București 

Mic dejun.

Dumbrăveni. Vizităm catedrala armenească situată în vecinătatea castelului Apafi. .

În vechea urbe armeană, unul dintre puţinele oraşe din România care au trecut neatinse prin perioada comunistă, descoperim un ansamblu de o spectaculozitate rară, format din castelul familiei Apafi şi catedrala Armenească. Aflăm aici istoria comunităţii care a clădit acest oraş.   

Biertan. Vizităm biserica fortificată. 

Încheiem turul la biserica fortificată din Biertan, probabil cea mai spectaculoasă dintre bisericile fortificate săseşti incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

22:00: Ora estimată pentru sosirea în București.

Ziua 1: Castelul Bethlen din Criș (stânga) | Ziua 2: Castelul Radak-Pekry din Ozd (dreapta)

Ziua 3: Catedrala armenească, Dumbrăveni (stânga) | Biserica fortificată, Biertan dreapta)

 

Comentarii

Lasă un răspuns