Tur pietonal: La pas prin Micul Istanbul (amânat)

40.00 lei
persoana
 • 22 martie
  Departure date
 • 1
  Zile
 • 4
  Attractions
 • Bucuresti
  Departure from

Înainte de a se vorbi despre București ca Micul Paris, el a fost întâi un mic Istanbul, un punct important de trecere pentru negustorii ce călătoreau dinspre Orient spre Europa Centrală. În perioada fanariotă, capitala Țării Românești se afla sub o puternică influență orientală, vizibilă atât în stilul arhitectural, cât și în felul în care se îmbrăcau dregătorii, ce obiceiuri aveau, ce mâncăruri și băuturi preferau. Vă invităm la o călătorie prin Bucureștiul oriental de secol XVIII, în care vom vizita unele din cele mai emblematice clădiri care au supraviețuit din acea epocă, vom asculta povești despre viețile bucureștenilor de altădată și despre istoria bragăi în România și în Europa. La final, ne vom bucura împreună de un pahar de bragă și de o cafea la nisip, preparate după rețete levantine.

Durata turului: 3 h (10:30 – 12:30 turul pietonal + 12:30 – 13:30 răsfăț cu bragă și cafea la nisip)


Objective 1

Zona Lipscani

Ora de întâlnire: 10:15

Loc de întâlnire: în Piața Anton, în fața intrării în curtea Hanului lui Manuc. Loc exact aici

Începem turul la Hanul lui Manuc, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale epocii fanariote și locul unde s-a semnat Tratatul de la București în 1812. Povestim despre Manuc Bei, unul dintre cei mai bogați și influenți armeni ai acelui secol, care a transformat hanul în cel mai important centru comercial al orașului la începutul secolului al XIX-lea. Aruncăm o privire rapidă și în curtea interioară și admirăm arhitectura specifică caravanseraiurilor. 

Continuăm călătoria prin Bucureștiul oriental și poposim la Hanul cu Tei. Construit în anul 1833, era cunoscut de către localnici drept ”Hanul de pe Ulița cea mare a Marchitanilor”.  Aflăm mai multe despre negustorii care l-au ridicat și despre originea numelui și povestim despre soarta norocoasă a clădirii, ce a supraviețuit cutremurelor și războaielor din secolul precedent. 

Objective 2

Biserica Colței

După ce ne-am tras sufletul la han, mergem mai departe către Biserica Colței, lăcaș de cult ce datează din anul 1702. Ridicată de către spătarul Mihai Cantacuzino, este considerată unul din cele mai vechi edificii de cult bucureștene. Admirăm stilul arhitectural brâncovenesc ce se împletește cu cel bizantin și cu barocul italian și vizităm biserica pe interior.

Objective 3

Cartierul armenesc

Ne îndreptăm cu pași siguri către bulevardul Carol 1, unde ajungem la Biserica Armenească, următorul obiectiv din turul nostru. A fost construită în 1911 de către Dimitrie Maimarolu, un important arhitect al epocii ce a ridicat, printre altele, și Cercul Militar. Lăcașul de cult reprezintă un important stabiliment al comunității armenilor din București, găzduind în curtea ei și Biblioteca Armenească. 

În drumul nostru către ultima oprire a turului, trecem prin fața Casei Melik ce astăzi găzduiește muzeul „Theodor Pallady”. Casa Melik a fost construită de către bogatul negustor armean Hagi Kevork Nazaretoglu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Povestim despre arhitectura balcanică a Bucureștiului fanariot și cum s-a schimbat ea de-a lungul secolelor. 

O vom observa doar din afară.

Objective 4

Bragageria Bogdania

Braga și-a croit drum prin întreaga lume balcanică, însoțind viața cotidiană a oamenilor fără să țină cont de granițe sau de rețete, preparată, vândută şi degustată de turci, albanezi, bulgari, sârbi, aromâni și români.

După un periplu fascinant prin Bucureștiul fanariot, ne oprim la final la Bragageria Bogdania, deschisă în exclusivitate grupului Castle Break, pentru un binemeritat răsfăț. În timp ce ne delectăm cu o băutură orientală tradițională, fie ea bragă sau cafea la nisip autentică, ne bucurăm de poveștile bragagiului Dragoș Bogdan, care ne va spune mai multe despre tradiția și istoria bragăi în România și în Europa de Est. 

De la Dragoș citire: „Vă poftesc la un pahar de bragă la singura bragagerie a Bucureștiului, în cartierul olarilor, pentru a încerca să refacem traseul unei băuturi care ascunde în consistența-i tulbure câteva secole de tradiție levantină.”

 

Price

Price: 40